Blog over de subsidie voor inregelen van uw CV-installatie

Blog over de subsidie voor inregelen van uw CV-installatie

Zeer aantrekkelijke duurzaamheidsmaatregel? Cv (opnieuw) goed inregelen!

Subsidieregelingen zijn er in ons land in allerlei vormen en maten. Zo ook de regeling waarbij je als particulier subsidie krijgt als je twee of meer energiebesparende maatregelen aan je huis laat doen. Vaak gaan dan al snel de gedachten uit naar spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas en/of zonnepanelen. Maar wat te denken van een cv-installatie (opnieuw) goed inregelen? Ik heb het even uitgerekend en de (kleine) investering die een particulier hiervoor moet doen, heeft hij binnen een jaar terugverdiend door de energiebesparing die het oplevert! Dat lijkt me voor iedere installateur een heel sterk verkoopargument J

Sinds de Warmtewet van 1 januari 2016 is het verplicht om bij nieuwbouw de cv-installatie in te regelen. Uit de geluiden uit de markt kan ik opmaken dat dit nog lang niet altijd gebeurt. In ieder geval niet als er sprake is van radiatoren (vloerverwarming wordt vaak wel ingeregeld). Dat is een gemiste kans. Een goed ingeregelde installatie verbruikt namelijk veel minder energie en dat is beter voor ons milieu.

Wat levert het op?

Wat ik hoor van installateurs is dat het moeilijk is om aan een particulier uit te leggen waarom het goed inregelen van de cv-installatie zo belangrijk is. Of het nou gaat om nieuwbouw of een extra service bij de jaarlijkse controle van de cv-ketel, particulieren betalen liever niet voor het goed inregelen, omdat zij de waarde ervan niet goed kunnen inschatten. Tenminste, dat is dus wat ik hoor.

Ik denk dat ik de oplossing heb. Zetten we de investering en de opbrengst van het goed inregelen van een cv-installatie namelijk om in euro’s, dan is iedere particulier zó overtuigd. Helemaal als er ook nog een subsidieregeling geldt. En dan is iedereen blij. De installateur heeft een extra dienst die hij goed kan verkopen, de particulier doet een investering die hij binnen een jaar terugverdient.

Kleine investering, korte terugverdientijd

Laat ik beginnen met die subsidieregeling. Particuliere huiseigenaren kunnen subsidie krijgen als ze twee of meer energiebesparende maatregelen aan hun huis laten doen. Daarbij wordt nu vooral promotie gemaakt voor spouwmuur- en vloerisolatie, dubbelglas en zonnepanelen. Maar je cv een beurt geven behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Sterker nog, het is een veel kleinere investering, terwijl de opbrengst juist hoog is en de terugverdientijd daardoor kort.

10-15% minder energie en kosten

Ik ben zelf net verhuisd naar een hoekwoning en mijn verwachting is dat we einde jaar 2.000 kuub hebben verbruikt en daarmee ‘normaal’ een rekening van €1.831 zouden moeten betalen. We hebben onze cv echter goed laten inregelen en verbruiken daarmee 10-15% minder energie. Dat betekent een besparing op de energierekening van €275.

Hoeveel kost gemiddeld het goed laten inregelen van een cv? Ik schat €150-€200. Tel daar de mogelijke subsidie van €60 bij op en je ziet: deze investering is binnen een jaar terugverdiend.

Waarom weet niemand dit?!

Toen ik dit laatst op een feestje vertelde snapte geen mens waarom niemand dit weet. Zo’n relatief kleine moeite, met zo’n resultaat! Zelfs als een woning nog niet beschikt over de benodigde inregelbare kranen is deze investering het waard. Dan komen de kosten van nieuwe kranen erbij, maar is het nog steeds een interessante investering. En wat het oplevert is zo duidelijk, daar kan toch geen particulier nee tegen zeggen?

Goed aanbod, sterk argument

Dus ik zou zeggen: het goed inregelen van een cv zou een standaard aanbod moeten zijn van iedere installateur. Bied het bijvoorbeeld aan bij het maken van de afspraak voor de jaarlijkse controle. Bovenstaande berekening trekt volgens mij iedere twijfelende particulier over de streep.

Overigens krijg ik soms uit mijn omgeving nog wel de vraag of een ketel niet langer aanstaat als bij het inregelen weerstand wordt ingebouwd. En of je daardoor dan niet juist meer energie verbruikt. Mijn antwoord is dan nee, want de ketel brandt op een lager vermogen en daardoor verbruik je minder energie. Vergelijk het maar met een auto. 50 km/u rijden in zijn 4 of 120 km/u in zijn 3, wat is dan zuiniger? Zo’n vergelijking helpt 😉

Slimme app voor inregelen cv

En dan is het misschien ook nog leuk om te vertellen dat wij een mooie app hebben die helpt bij het inregelen van een cv: Herz TS App.
Op basis van het vermogen en de flow per uur van de radiator berekent deze app welke inregelstand er gehanteerd moet worden. Zo gemakkelijk kan het zijn: energie besparen!

 

 

Deel dit bericht