Van handbediend naar thermostatisch? In een kwartiertje gefixt met de Changefix

Van handbediend naar thermostatisch? In een kwartiertje gefixt met de Changefix

Een handbediende kraan vervangen door een thermostatische kraan is niet ingewikkeld, maar kan wel een tijdrovende klus zijn. Tenminste, als je dat doet zonder de Changefix. Dan moet je namelijk eerst het systeem aftappen, dan het bovendeel verwisselen, dan de installatie weer vullen en ontluchten en als je pech hebt later nog eens terugkomen omdat er toch nog lucht in de installatie zit. Mét de Changefix kun je de kraan vervangen terwijl de installatie onder druk staat. Geen water meer aftappen dus, en dat levert je zo uren tijdwinst op. 

Zoals in deze blog al schreven schreef werden in Nederland, in tegenstelling tot de andere landen in Europa, lange tijd meer handkranen verkocht dan thermostaatkranen. Alhoewel die kranen (Herz AS-T-90) goed kunnen worden ingeregeld (en door gebruikers vaak als prettig worden ervaren, omdat ze dubbel-instelbaar zijn en de knop na het inregelen zijn volledige draaiing behoudt) kan de wens bestaan om voor meer comfort het handmatige binnenwerk te vervangen door een thermostatisch binnenwerk. Ook een lekkend binnenwerk van een oude radiatorafsluiter kan reden zijn om het binnenwerk te vervangen.

Het bovendeel onder druk vervangen

Ingewikkeld is dit zeker niet, maar veel tijd kan het je wel kosten, áls je daarvoor de installatie eerst helemaal moet aftappen. Het aftappen zelf kost immers tijd, maar je moet de installatie na het verwisselen van het bovendeel ook weer onder druk zetten en ontluchten.

Gelukkig hoef je dit met de Changefix allemaal niet te doen. Je zet simpelweg de Changefix op het radiatorventiel en terwijl de installatie onder druk staat kun je de kraan vervangen. Toevallig was ik laatst met een klant op een werk waar hij de Changefix toepaste. Het kostte hem een kwartiertje waar hij anders wel 2 uur bezig was geweest. Bekijk hieronder in het filmpje hoe het werkt.

 

Minder overlast voor bewoners

Met de Changefix bespaar je dus veel tijd, maar het scheelt ook overlast voor de bewoners. Denk vooral ook aan gestapelde bouw. Als je dan de hele installatie moet aftappen en daarna weer vullen, zal je in appartementen moeten komen waar je anders helemaal niet hoeft te zijn. En grote kans dat je nog eens terug moet komen omdat er toch nog lucht in de installatie zit en de bewoners daar last van hebben.

Investering meteen terugverdiend

Kortom: de investering in de Changefix heb je er meteen weer uit. Door de tijdwinst en de betere service die je verleent. En het is natuurlijk helemaal mooi als je met behulp van de Changefix van een bestaande niet-inregelbare installatie een inregelbare installatie met thermostatische kranen maakt. Dat levert de bewoners meer comfort en een aanzienlijke besparing op de energierekening (die wel kan op lopen tot 15% van de stookkosten).

Meer weten over de Changefix? Of andere vragen over Herz? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht